Split klímák hulladékkezelése

avagy mi a tennedő a hulladékká vált split klímákkal

Korábbi posztunkban azt szedtük össze, mi a teendő egy folyadékhűtő ártalmatlanítása tekintetében. Most kifejezetten a split klímákkal kapcsolatban tesszük mindezt.

1, Ki a tulajdonos?

Tulajdonos alatt minden esetben azt a céget vagy magánszemélyt értjük, aki a berendezést megvásárolta, a könyvelésében szerepelteti. Hulladékkezelés szempontjából Ő lesz a hulladék termelője, neki kell gonoskodnia arról, hogy a rossz berendezés megfelelően legyen kezelve. 

2, Milyen feladataim vannak tulajdonosként, a megsemmisítéssel kapcsolatban?

Gondoskodnia kell róla, hogy a rossz berendezés megfelelően legyen kezelve. Ennek legegyszerűbb módja, ha az új berendezés vásárlásakor előre jelzi a kereskedőnek, hogy a régi berendezést szeretné elszállíttatni. A kereskedő ezt nem tagadhatja meg, és díjat sem számolhat fel érte. Ugyanakkor fontos, hogy a szállítási igényt előre kell jelezni a vásárláskor, és a régi berendezés leszereléséért a szerelő pénzt kérhet.

 

Amennyiben Ön nem vásárolt új berendezést, vagy nem jelezte a vásárláskor, hogy szállítsák el a régit, a berendezést elviheti egy hulladékudvarba, vagy egy olyan áruházba, ahol átvesznek ilyen jellegű elektronikai hulladékot, illetve kérhet árajánlatot cégünktől a felvásárlásra és a szállításra. 

 

Javasoljuk az alábbi videót a témában:  https://youtu.be/zN3VtwyC0QE

3, Szerelőként milyen szerepem van a megsemmisítésben?

Amennyiben az új berendezést Ön értékesítette a vevő kérésére köteles elvinni egy funkciójában ugyanolyan berendezést, ha a vevő ezt előre kérte. Amennyiben Ön csak szereli a berendezést, ilyen jellegű kötelezettsége nincs, sőt tévhitekkel ellentétben, a régi berendezés leszerelését sem kell díjmentesen elvégeznie.  

A régi berendezéseket cégünk felvásárolja, így nem kell attól félnie, hogy nem tudja megoldani a hulladékkezelést. Ön a szerelésben profi, mi a hulladékkezelésben. Kérjen ajánlatot, és tegyen próbára minketCsatlakozzon a többi elégedett klímás ügyfelünkhöz, és engedje, hogy levegyük ezt a terhet az Ön válláról, hogy Ön azzal foglalkozhasson amihet igazán ért. 

A szerelők kötelezettségei tekintetében javaslojuk az alábbi videót a témában: https://youtu.be/zN3VtwyC0QE 

 

4, Tulajdonosként kaphatok-e pénzt a rossz berendezésért?

Igen, cégünk fizet a rossz berendezésekért keressen minket bizalommal.

5, Gázmentesíteni kell-e a berendezéseket?

Azokat a berendezéseket, amelyek nem szivárgásvizsgálat kötelezettek nem kell gázmentesíteni, elég visszaszivatni bele a hűtőközeget, és lezárni a hűtőköröket. A benne lévő hűtőközegről cégünk szakszerűen gondoskodik. 

6, Mitől veszélyes hulladék egy gáz- és olajmentesített berendezés?

Azért mert teljesen mentesíteni nem lehet. A csövekben, szelepeknél maradhatnak olajfilm rétegek, olaj maradványok, amelyek tartalmazhatnak hűtőközeget is. A legegyszerűbb szemléltetés ezekre vonatkozóan talán a kiürült olajos flakon lehet. Hiába öntöm ki belőle az összes olajat, mindig visszacsorog az aljára egy kevés, amely képes arra, hogy elszennyezze a környeztét. A kiürült olajos flakon is veszélyes hulladék, nem dobható a háztartási szemétbe. Ugyanez igaz a klímaberendezésekre, folyadékhűtőkre is.

7, Mi az az „SZ” kísérőjegy?

Az „SZ” kísérőjegy a veszélyes hulladékok útját nyomon követő 4 példányos nyomtatvány, melyből 2 példány a termelőé (egy a szállításkor ott marad, egyet a hulladék kezelője visszaküld), 1 példány a szállító, 1 példány pedig a hulladék kezelőjéé. 

 

Magánszemély tulajdonos esetén az „SZ” jegy kitöltése nem szükséges. 

8, Ki állítja ki az „SZ” kísérőjegyet?

A törvény szerint mindig a hulladék termelője. Ugyanakkor tudjuk, hogy ez nem kivitelezhető, ezért cégünk kérésre ezt a terhet átvállalja.

9, Milyen adatok szükségesek az „SZ” jegy kitöltéséhez?

Mindenképpen kell, a hulladék termelőjének neve, székhelye, telephelye, adószáma, KÜJ és KTJ száma. Ezen kívül meg kell határozni a hulladék HAK kódját is.

10, Tulajdonosként szállíthatom a hulladékot?

Az általános válasz az, hogy NEM, azonban ez is nagyban függ attól, hogy ki és hova szállítja. 

 

A hulladékokról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 14§ (c) pont azt mondja, hogy”Hulladékot csak hulladékgazdálkodási engedély birtokában vagy nyilvántartásba vétel alapján lehet szállítani, kivéve, ha… a gazdálkodó szervezet nem üzletszerűen, alkalmilag, az elkülönítetten gyűjtött hulladékát saját járművével, másik telephelyén levő üzemi gyűjtőhelyre vagy átvételi helyre, hulladékgyűjtő pontra, hulladékgyűjtő udvarba, valamint hulladékkezelőhöz szállítja,…”

 A fentiekkel az probléma, hogy a törvény nem definiálja az alkalmilag kitételt, és nincs arra vonatkozó állásfoglalás, hogy ez 1, 2, … 100 alkalmat jelent-e. De ha ebbe próbálunk kapaszkodni, akkor is fontos, hogy csak a feldolgozó üzembe, illetve az átvételi pontig. 

 

A problémák teljes körű elkerülése végett a legjobb, ha biztosra megyünk, és olyan céget bízunk meg, akinek van hulladékszállítási engedélye. 

11, Mi történik a berendezésekben lévő hűtőközeggel?

A már nem használható hűtőközegek égetésre, amelyek az előzetes laborvizsgálat után még használható, az regenerálásra kerül. 

12, A veszélyes hulladékot ADR szerint kell szállítani?

Az UN szám határozza meg, de általában igen a veszélyes hulladék az ADR hatálya alá tartozik, ugyanakkor ez nem minden esetben jelenti azt, hogy az autón táblával kell ezt jelölni, és az elektronikai hulladékokra is létezik mentesség. 

13, Hogyan tudjuk jelezni Önök felé, hogy szeretnénk elszállítást kérni?

Cégünk felé írásban, vagy telefonon tudja jelezni a szállítási igényt, vagy az ajánlatkérést. 

14, Hogyan tudunk pontos árajánlatot készíteni a megsemmisítéshez?

A minél pontosabb árajánlat adáshoz az alábbi adatokra van szükség

  • Berendezések száma (kül-, és beltéri egység is)
  • Szállítás pontos helye
  • Autóra történő felrakás módja
  • Esetlegesen fotók a berendezésről

A fentiek alapján ki tudjuk számolni, hogy milyen költségek várhatóak illetve azt is, hogy milyen bevétel keletkezhet a leselejtezett berendezésből.

További tartalmaink

Kövessen minket Facebookon!

Elérhetőségek

Küldetésünk

A HWD Recycling Kft. azzal a céllal alakult, hogy a lakosságtól és közületektől egyaránt begyűjtse, majd a környezetvédelmi normáknak és követelményeknek megfelelően feldolgozza a rossz vagy használt, elektronikai termékeket.

HWD Recycling Kft. © – Adatvédelmi tájékoztató