Folyadékhűtők hulladékkezelése

Folyadékhűtők hulladékkezelése

Mi a teendő egy rossz folyadékhűtő / klíma megsemmisítése kapcsán? - teszik fel a kérdést oly sokan. Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat.

1, Ki a tulajdonos?

Tulajdonos alatt minden esetben azt a céget vagy magánszemélyt értjük, aki a berendezést megvásárolta, a könyvelésében szerepelteti. Hulladékkezelés szempontjából Ő lesz a hulladék termelője, neki kell gonoskodnia arról, hogy a rossz berendezés megfelelően legyen kezelve.

2, Milyen feladataim vannak tulajdonosként, a megsemmisítéssel kapcsolatban?

 • Ellenőrizni, hogy a berendezés regisztrálva van-e a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál (NKVH).
 • Regisztrált berendezésnél megkérni a géphez regisztrált szerelőt, hogy legalább gázmentesítse a készüléket. Ha olajmentesíti is, az még jobb.
 • A lefejtési jegyzőkönyvet feltölte(t)ni a NKVH oldalára.
 • A lefejtett hűtőközeget a környezetvédelmi normáknak megfelelően kezeltetni. Csak engedéllyel rendelkező szállító, kezelő veheti át „SZ” jegy ellenében.
 • A berendezést a NKVH oldalán üzemen kívül helyezni.
 • A gázmentesített berendezést arra megfelelő jogosultsággal rendelkező céggel elszállíttatni.

3, Szerelőként milyen szerepem van a megsemmisítésben?

Amennyiben Ön egy olyan berendezés regisztrált szerelője, amely a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál van regisztrálva, Ön jogosult arra, hogy a berendezést gázmentesítse, illetve az erről szóló jegyzőkönyvet feltöltse a rendszerbe.

4, Tulajdonosként kaphatok-e pénzt a rossz berendezésért?

Ez csak megállapodás kérdése. Cégünk fizet a rossz berendezésekért keressen minket bizalommal.

5, Ki szállíthatja a rossz berendezéseket.

A rossz berendezések veszélyes hulladéknak minősülnek, így azokat csak veszélyes hulladékszállítási engedéllyel rendelkező cég szállíthatja. Kezelni is csak olyan cég kezelheti, amelyik rendelkezik hűtőgépekre vonatkozó (HAK kód: 16 02 11* 16 02 13* 20 01 35*) veszélyes hulladékkezelési engedéllyel. Nem utolsó sorban rendelkezik fémkereskedelmi engedéllyel, és F-gáz azonosítóval is.

6, Mitől veszélyes hulladék egy gáz- és olajmentesített berendezés?

Azért mert teljesen mentesíteni nem lehet. A csövekben, szelepeknél maradhatnak olajfilm rétegek, olaj maradványok, amelyek tartalmazhatnak hűtőközeget is. A legegyszerűbb szemléltetés ezekre vonatkozóan talán a kiürült olajos flakon lehet. Hiába öntöm ki belőle az összes olajat, mindig visszacsorog az aljára egy kevés, amely képes arra, hogy elszennyezze a környeztét. A kiürült olajos flakon is veszélyes hulladék, nem dobható a háztartási szemétbe. Ugyanez igaz a klímaberendezésekre, folyadékhűtőkre is.

7, Mi az az „SZ” kísérőjegy?

Az „SZ” kísérőjegy a veszélyes hulladékok útját nyomon követő 4 példányos nyomtatvány, melyből 2 példány a termelőé (egy a szállításkor ott marad, egyet a hulladék kezelője visszaküld), 1 példány a szállító, 1 példány pedig a hulladék kezelőjéé.

8, Ki állítja ki az „SZ” kísérőjegyet?

A törvény szerint mindig a hulladék termelője. Ugyanakkor tudjuk, hogy ez nem kivitelezhető, ezért cégünk kérésre ezt a terhet átvállalja.

9, Milyen adatok szükségesek az „SZ” jegy kitöltéséhez?

Mindenképpen kell, a hulladék termelőjének neve, székhelye, telephelye, adószáma, KÜJ és KTJ száma. Ezen kívül meg kell határozni a hulladék HAK kódját is.

10, Milyen szabályok vonatkoznak a lefejtett hűtőközegre?

A lefejetett hűtőközeg (ha nem visszatölthető) veszélyes hulladék. Maximum 1 évig tárolhatja a hulladék termelője a telephelyén nyomásálló palackokban azután mindenképpen gondoskodnia kell a megfelelő kezeléséről. Hulladék hűtőközeget csak olyan cég vehet át, aki rendelkezik erre megfelelő hulladékkezelési, vagy hulladék hasznosítási engedéllyel, és F-gáz azonosítóval. Szállítani pedig az ADR szabályai szerint kell, és csak veszélyes hulladékszállítási engedéllyel rendelkező cég szállíthatja, akinek az engedélyeiben szerepel legalább a 14 06 01* HAK kód.

11, Tulajdonosként szállíthatom a hulladékot?

Az általános válasz az, hogy NEM.

 

A hulladékokról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 14§ (c) pont azt mondja, hogy”Hulladékot csak hulladékgazdálkodási engedély birtokában vagy nyilvántartásba vétel alapján lehet szállítani, kivéve, ha… a gazdálkodó szervezet nem üzletszerűen, alkalmilag, az elkülönítetten gyűjtött hulladékát saját járművével, másik telephelyén levő üzemi gyűjtőhelyre vagy átvételi helyre, hulladékgyűjtő pontra, hulladékgyűjtő udvarba, valamint hulladékkezelőhöz szállítja,…”

 A fentiekkel az probléma, hogy a törvény nem definiálja az alkalmilag kitételt, és nincs arra vonatkozó állásfoglalás, hogy ez 1, 2, … 100 alkalmat jelent-e. De ha ebbe próbálunk kapaszkodni, akkor is fontos, hogy csak a tulajdonos szállíthatná, és a leszerelést végző szerelő cég biztosan nem.

 

A problémák teljes körű elkerülése végett a legjobb, ha biztosra megyünk, és olyan céget bízunk meg, akinek van hulladékszállítási engedélye.

12, Mi történik az átadott hűtőközeggel?

Mennyiségtől függ és összetételtől függ. A 40 kg alatti mennyiséget még ha egyneműek is, égetésre szállítjuk el. A már nem használható hűtőközegek szintén égetésre kerülnek. 40 kg felett elvégezhető az ügyfél kérésére egy laborvizsgálat, amely ha pozitív eredményt hoz a hűtőközeget regeneráltatjuk.

13, A veszélyes hulladékot ADR szerint kell szállítani?

Az UN szám határozza meg, de általában igen a veszélyes hulladék az ADR hatálya alá tartozik, ugyanakkor ez nem minden esetben jelenti azt, hogy az autón táblával kell ezt jelölni.

14, A hulladék hűtőközeget átadhatom a hulladékkezelő cég FÜHG raktárába?

Sőt, át is kell adnia. Így az Ön raktára csökken, a hulladékkezelő cégé pedig nő.

15, A megsemmisített berendezést átadhatom a hulladékkezelő cég FÜHG raktárába?

Igen, de nem szükséges. Elég csak üzemen kívül helyezni.

16, Hogyan tudom a megsemmisített berendezést töröltetni az NKVH rendszeréből.

„Tájékoztatjuk, hogy a berendezés regisztrációjának törlése iránti kérelem előterjesztése az alábbi módon tehető meg.

A Hatóság hatáskörébe tartozó ügyekben kizárólag az elektronikus úton, a személyre szabott ügyintézési felületen (SZÜF; elérhetősége: https://szuf.magyarorszag.hu/) előterjesztett kérelmeket és beadványokat áll módjában figyelembe venni. A Hatóság hatáskörébe tartozó ügyek a SZÜF felületén a „Mezőgazdaság, környezetvédelem” menüpontban érhetőek el (jelen esetben, duplikált berendezés felvitelnél: NKVH: Alkalmazás (berendezés) regisztrációjának törlése)

Kérjük, hogy a gyors ügyintézés és pontos beazonosíthatóság végett minden esetben tüntesse fel F-Gáz azonosítóját is.” – Forrás NKVH

17, Mindig vitatott, hogy a lefejtett közeg tárolására alkalmas, szabványos és hiteles nyomástartó edényt kinek kell megvásárolnia, és az elszállított edénynek mi lesz a sorsa, ha a hűtőközeget elszállítják?

A hitelesített nyomástartó edényt bárki megvásárolhatja. (akár a tulajdonos, akár a klímaszerelő cég) Mi javasolni szoktuk a bérbevételt akár a Frigogáz / Climalife-tól, akár cégünktől a HWD Recycling Kft.-től. De semmi nem zárja ki, hogy a klímaszerelő cég adjon palackot az ügyfelének. A bérbevételnek sok előnye van pl. egy projekt esetén. Nem áll a klímás cég pénze a palackban, míg a partnertől elkerül, átfejtik, visszakerül., nem kell folyamatosan észben tartani a nyomáspróbákat stb. A palack sorsa csak megbeszélés kérdése. A dorogi hulladékégető minden esetben visszaadja a palackot a beszállítónak, miután kiégette belőle a hűtőközeget. Cégünk a nem saját tulajdonú palackok tartalmát átfejti és saját palackban továbbítja az égető felé a hűtőközeget.

18, Hogyan tudjuk jelezni a megsemmisítő cég felé az igényt, hogy a gyűjtőjárat összeszedje a lefejtett közeget?

Cégünk felé írásban, vagy telefonon. De a legtöbb hulladékszállító cég biztosan nyitott rá, hogy gyűjtőjárat keretében szedje össze a hulladékot. Költségcsökkentő megoldás lehet még, ha a hűtőközeg és berendezés egy autóval kerül elszállításra, így jelentős logisztikai költséget lehet megspórolni.

19, Hogyan tudunk pontos árajánlatot készíteni a megsemmisítéshez?

A minél pontosabb árajánlat adáshoz az alábbi adatokra van szükség

 • Berendezés márkája, típusa
 • Berendezés fizikai méretei (hossz, szélesség, magasság)
 • Várható súlya (akár adattábla alapján)
 • Hűtőközeg típusa, várható súlya
 • Szállítás pontos helye
 • Autóra történő felrakás módja
 • Esetlegesen fotók a berendezésről

A fentiek alapján ki tudjuk számolni, hogy milyen költségek várhatóak illetve azt is, hogy milyen bevétel keletkezhet a leselejtezett berendezésből.

További tartalmaink

Kövessen minket Facebookon!

Elérhetőségek

Küldetésünk

A HWD Recycling Kft. azzal a céllal alakult, hogy a lakosságtól és közületektől egyaránt begyűjtse, majd a környezetvédelmi normáknak és követelményeknek megfelelően feldolgozza a rossz vagy használt, elektronikai termékeket.

HWD Recycling Kft. © – Adatvédelmi tájékoztató