Árat emeltünk mégis kevesebbet fizet a partnerünk. Hogyan?

Önnek is segíthet, ha szelektívebben gyűjti céges hulladékait.

A 2021-ben elszabadult energiaárak nem kímélték a hulladékgazdálkodási szektort sem. A beérkező hulladékok feldolgozása jelentős mértékben gépi úton történik, a gépek pedig elektromos árammal működnek. Így aztán már tavaly körvonalazódott, a cégünket érintő több mint 100%-os energiaár emelés a feldolgozási költségek növekedését is jelenti.

Az áremelés bizonyos esetekben elkerülhetlen

Olyan hulladékok feldolgozása esetén, mint pl. a réz vagy alumínium kevésbé érezhető a feldolgozási költségek emelkedése, hiszen a beérkező alapanyag és a feldolgozás során nyert másodlagos nyersanyag magas értéket képvisel. Ezen anyagok értéke az elmúlt években folyamatosan nőtt, így az  értékekükhöz viszonyítva a feldolgozás költsége majdnem, hogy elenyésző. 

Nem így van ez azonban pl. azon műanyag hulladékok esetén, mely a műanyagbetonunk alapanyaga vagy energetikai hasznosításra készítjük elő. Így ezeknek az előállítása az értékükhöz képest igen költséges folyamat. A munkabérek emelkedését is figyelembe véve, sajnos 2022-es évre kénytelenek voltunk 11%-os áremelést végrehajtani a hozzánk beérkező nem hasznosítható hulladékok jelentős részénél.

Ki örül egy ilyen hírnek? 

A választ mindenki tudja, senki. 

De van megoldás az áremelés ellen is.

Mégpedig egyszerű. Mi megvizsgáljuk a partnereink hozzánk érkező hulladékának összetételét, és a szelektívebb gyűjtés lehetőségét. Azaz, ha az olyan anyagokat, amelyeket az új hulladékhasznosítási engedélyünk révén egyből be tudunk dolgozni a műanyagbeton termékünkbe, külön gyűjtik a többi hulladéktól, akkor azt kisebb hulladékkezelési díjért tudjuk átvenni.

Ezt a modellt prezentáltuk egy autóipari műanyag termékeket gyártó partnerünknek, és megkértük, hogy a jövőben a hozzánk küldött műanyag hulladékait az általunk megadott 2 méret szerint külön tárolókba tegye.

Fontos megjegyezni, hogy itt olyan műanyagokról van szó, amelyek anyagukban nem újrahasznosíthatóak, és nem is forgathatóak vissza, vagy mindenképpen meg kell őket semmisíteni pl. termékvédelmi okokból. Az egyébként hasznosítható műanyagok minden esetben újrahasznosításra kerülnek. 

Az eredmény magáért beszél

Már januárban meg is történt az új rendszer alapján történt szállítás, és az elszámolásból kiderült, hogy a 11%-os díjemelés valójában 8%-os díjcsökkentés lett.

Ez egy klasszikus win-win helyzet, melyben mi olyan méretű és minőségű alapanyagot kapunk külön válogatva, melyet nem kell egy gépi feldolgozó és szeparáló soron átküldeni, ezzel energiát és munkaórát spórolunk. Ezt a megtakartítást pedig továbbadjuk a partnerünknek, aki ezzel csökkenteni tudta a hulladékkezelési költségeit. 

Önnek is tudunk csökkenteni a hulladékkezelési költségein.

További tartalmaink

Elérhetőségek

Küldetésünk

A HWD Recycling Kft. azzal a céllal alakult, hogy a lakosságtól és közületektől egyaránt begyűjtse, majd a környezetvédelmi normáknak és követelményeknek megfelelően feldolgozza a rossz vagy használt, elektronikai termékeket.

HWD Recycling Kft. © – Adatvédelmi tájékoztató